Rijstevlaai

 

Al langer wilde ik deze maken, maar iets hield me altijd tegen. Het gevoel dat het niet zou lukken, Maar tadaaaaa, mijn eerste eigen gebakken rijstevlaai, en hij is heerlijk!! En het is ook helemaal niet zo moeilijk, als ik dacht. Dus nu genieten van een kopje thee, met eigen gebakken rijstevlaai. Die ik zeker, vaker ga maken.

 

Ingrediënten

 

25 gram boter

1100 ml volle melk

100 ml water

250 gram wit brood mix

175 gram suiker

125 gram dessert rijst

1 vanille stokje

500 ml slagroom

1 kaneel stokje

mespunt zout

2 eieren

1 reep chocolade puur

 

Bereidingswijze

 

Smelt de boter in een steelpan en voeg 100 ml melk en het water toe. Verwarm tot het mengsel lauw is. Zeef de broodmix boven een kom, voeg 25 g suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.

 

Snijd ondertussen het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe de rijst, de rest van de melk, de helft van de slagroom, het vanillestokje, merg, kaneelstokje, zout en 125 g suiker in een pan. Breng het al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken.

 

Roer af en toe. Laat iets afkoelen (giet de rijst niet af). Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de vlaai vorm in met boter. Rol het deeg uit tot een cirkel van 34 cm doorsnede. Leg in de vlaai vorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

 

Klop de eieren met een mixer tot de massa bijna wit ziet. Verwijder het vanille- en kaneelstokje uit de rijst. Spatel de ei massa door de rijst. Schep op de taartbodem, strijk glad met een spatel en bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat de vlaai buiten de koelkast helemaal afkoelen.

 

Maak met een kaasschaaf flinters van de chocolade. Klop de rest van de slagroom met de rest van de suiker stijf. Bestrijk de taart met de slagroom en bestrooi met de chocolade schilfers.

 

Tips.

Het deeg was nadat het gerezen was, nog best plakkerig, kleefde echt aan mijn handen. Strooi dan ruim bloem op je werkblad, en kneed bloem er door heen tot je een mooi deeg hebt, wat niet meer aan je handen plakt.

 

Let goed op de baktijd. Mijn rijstevlaai had een paar minuutjes korter gemogen, deeg vond ik persoonlijk, net iets te donker. dus volgende keer, verlaag ik de baktijd met enkele minuten. Maar dit ligt helemaal aan je oven.