Eierkoeken   8 stuks

Vandaag weer eierkoeken gemaakt. En wat zijn ze toch heerlijk!! Het is echt een fluitje van een cent. En geen nare ammoniak geur meer.

De oorzaak van dat geurtje, is het rijsmiddel dat in eierkoeken is gebruikt: ammoniumcarbonaat. Ook in zelfrijzend bakmeel is deze stof aanwezig. Bij verhitting ontleedt ammoniumcarbonaat in de gassen ammoniak, koolstofdioxide en waterdamp. De gassen moeten het koekdeeg luchtig maken. Worden de eierkoeken iets te vlug in de zak gedaan, krijg je zo een nare, indringende geur.

Ik vind het in ieder geval niet prettig.Bij deze zelf gebakken eierkoeken dus geen nare geur. Je gebruikt geen ammoniumcarbonaat, maar bakpoeder. Het beslag is zeer simpel, je hebt het in een hand omdraai gemaakt. En ze hoeven maar tien minuten in de oven. Een heerlijk zachte eierkoek, met bros randje.

Voeg ook eens rozijnen of cacao toe, voor een lekkere twist.

Ingrediënten

 

4 eieren
200 gram suiker
rasp van 1/4 van de citroen schil
200 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
snufje zout

Bereidingswijze

 

Klop de eieren met de suiker goed luchtig, zes a zeven minuten mixen op de hoogste stand. ( Daar worden ze heerlijk luchtig van ) Voeg dan de citroenrasp, gezeefde bloem, bakpoeder en zout toe. Spatel dit voorzichtig en rustig met de hand door het beslag.

Schep met twee eetlepels hoopjes op een bakplaat. Neem steeds een flink volle eetlepel als hoeveelheid. Maak de hoopjes beslag niet te dicht op elkaar, ze zullen nog iets uitlopen en rijzen. Ik heb twee keer vier eierkoeken gebakken.

Bak de eierkoeken in 10 minuten op 180 graden.
Smullen maar!!

 

Tip...2 zakjes vanille suiker bij het beslagje, en je hebt een extra smaakje.