Gebonden asperge soep 4 pers

 

Heb vaker asperge soep gemaakt, maar deze variant met een vleugje prei, is echt enorm lekker!! En echt een aanrader. Een heerlijke soep voor in de asperge tijd.

Ingrediënten

500 g witte asperges
1.3 liter water
2 kippenbouillontabletten
1 prei
3 eetlepels roomboter ( Is ongeveer 30 gram )
3 eetlepels bloem ( Is ongeveer 30 gram )
125 ml slagroom
1 a 2 eieren
Achterham
Gedroogde of verse peterselie.
( Zout/peper)


Bereidingswijze

 

Schil de asperges rondom met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. De onderkant gebruik je in de volgende stap.

Doe de schillen en onderkanten in een soeppan. Voeg het water en de tabletten toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag, en laat 20 minuten zachtjes koken. Schenk de bouillon door een zeef en vang de bouillon op in een pan of kom.

Was 1 prei en snijd het witte deel in ringen. Verhit de boter in een soeppan en bak de prei 5 min. op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en breng al roerend aan de kook.

Laat 5 min. zachtjes koken en zet het vuur uit. Voeg de slagroom toe en pureer de soep met de staafmixer. Snijd de geschilde asperges in stukjes en voeg toe aan de soep. Breng weer aan de kook en laat 10 a 15 min. zachtjes koken. Proef de soep, en breng zo nodig, nog wat op smaak met zout en of peper.

Kook ondertussen de eieren hard.Prak fijn met een vork. Snijd de ham in reepjes. Schep de soep in kommen of borden, verdeel de ham erover en bestrooi met het ei-kruim.

Garneer de soep met wat fijngesneden peterselie.

Serveer met bijv stokbrood, kruidenboter of zelfgebakken soepstengels.