Erwtensoep

 

De tijd komt er weer aan. Voor een heerlijke pan, erwtensoep op tafel. Buiten is het koud, binnen gezellig met familie rond een pan dampende erwtensoep. Hier het recept van mijn erwtensoep zoals ik die altijd maak.

 

Ingrediënten

 

3 liter water
750 gram spliterwten
2 rundvlees bouillonblokjes - 2 groente bouillonblokjes
2 schouderkarbonades.
400-500 gram speklapjes in blokjes gesneden

1/2 knolselderij
2 stuks prei
 2 winterwortelen
1/2 bosje bladselderij
( Vind je het snijwerk toch teveel gedoe, neem dan 1 erwtensoep groentepakket Groenteafdeling supermarkt )
3 grote aardappelen
rookworst
1 casino Wit brood
roomboter
peper/zout

 

Bereidingswijze

 

Het water opzetten met de bouillon blokjes en aan de kook brengen.
De spliterwten goed wassen.

Als het water kookt, de spliterwten toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. Daarna een uur zachtjes op klein vuur laten koken.
Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen!!!!
Voeg dan de schouderkarbonade toe, en laat deze een uurtje mee koken, wederom op zacht vuur.

Haal de schouderkarbonade uit de soep, en haal het vlees van het bot, maak mooie fijne stukjes.
Voeg de schouderkarbonade weer terug toe aan de soep, en voeg ook de spekblokjes en groente toe. Laat weer een uur heel zachtjes pruttelen.

Voeg dan de in blokjes gesneden aardappelen toe, en laat nog een half uurtje zachtjes pruttelen. Maak de soep op smaak met zout en peper.
Vind je de soep te dik, kan je deze altijd wat aanlengen met water.

Ik serveer de rookworst altijd apart op tafel. Omdat ik anders vind, dat de soep teveel naar rookworst smaakt. Aan tafel snijden wij de worst in plakjes en doen deze in de soep. Maar vind je het lekker, gewoon erin doen.
Ook bak ik er altijd "Boter bammekes" bij.

Snijd casino witte boterhammen in vieren. Doe een flinke klont roomboter in de pan. En bak de bammekes lekker om en om goudbruin.

Smakelijk!!