Sinterklaas pavlova's met speculaas crème

 

De sint is weer in het land, dus weer tijd voor gezelligheid. Deze desserts, zijn meringues gevuld met een mascarpone speculaas crème . Een leuk dessert voor 5 december, om daarna aan de pakjes te beginnen. De meringues maak je een dag van te voren. zodat je op het moment zelf, alleen de crème nog hoeft te maken, en ze te vullen.

 

Benodigdheden

4 eiwitten (ongeveer 125 gram)

125 gram suiker

125 gram poedersuiker

10 gram maïzena

 

 Voor de mascarpone crème

125 ml slagroom

2 eetlepels vanillesuiker

250 gram mascarpone

1 eetlepel speculaas kruiden

Eventueel poedersuiker naar smaak

 

Kruidnootjes

geschaafde amandelen

Chocolade versiering

 

Bereidingswijze

Klop de eiwitten met de suiker stijf met de mixer. Voeg dan de poedersuiker en maïzena toe en spatel deze rustig door het schuim. Niet te hard of lang, want daar wordt je schuim minder luchtig van en is dan niet goed te vormen.

 

Verdeel het schuim op een met bakpapier beklede bakplaat in 6 tot 8 hoopjes. Met een lepel vorm je ze eventueel iets ronder. Maak er ook een kuiltje in, dat is straks handig met vullen.

 

 

Bak de pavlova’s in 2- 3 uur op 50 graden in de oven. De pavlovas doen eigenlijk drogen ipv bakken. Zet je de oven hoger, heb je kans dat ze veel te donker worden, en dan krijg je een nare bittere smaak. Ik neem er altijd de tijd voor door de oven laag te zetten. Blijven ze mooi wit, en zacht van binnen.

 

Ondertussen kun je de mascarpone crème alvast maken.

Giet de koude slagroom in een schone kom. Voeg de vanillesuiker toe en klop tot de slagroom stijf is.

In een aparte kom roer je de mascarpone een beetje los. Niet te veel, het gaat er vooral om dat de mascarpone iets zachter wordt. Als je te lang en te hard roert, wordt de mascarpone te dun en wordt het lastig om straks een mooie stevige crème te maken.

Als de slagroom stijf is, voeg je de mascarpone toe. Mix op een lage stand tot een romig geheel. Ook nu is het belangrijk dat je niet te lang blijft mixen. Zodra het één geheel is kun je gelijk stoppen.

Naar eigen smaak zou je er nog wat extra poedersuiker doorheen kunnen spatelen. Voor sommige recepten vind ik het lekker als de crème iets zoeter is, dan spatel ik er met de hand een beetje poedersuiker doorheen.

Voeg hier de speculaaskruiden aan toe om op smaak te brengen.

Wanneer de pavlova’s klaar en afgekoeld zijn, kun je verder. Vul ze met de speculaas mascarpone crème en smeer een beetje gelijkmatig uit. Of gebruik een spuitzak. Decoreer ze met de mini chocolade, gevolgd door de kruidnoten. De geschaafde amandelen bak je in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren. Dat ruikt heerlijk, maar laat ook de smaken nog beter naar voren komen. Strooi deze als laatst over je mini pavlova’s.