Gepocheerde peer met mascarpone crème en pistache crumble 4 pers

 

Een heel mooi nagerecht voor de kerst. Je kan eigenlijk ook alles van te voren maken, en alleen bij het uitgeven hoeft het bord opgemaakt te worden. En de smaken, passen perfect bij elkaar.

 

Ingrediënten

 

4 handperen

400 ml zoete witte dessert wijn

300 ml water

Sap van een halve citroen

80 gram suiker

1 kaneelstokje

1 vanille stokje doormidden gesneden

 

Voor de pistache kruimels

 

50 gram roomboter koud

50 gram bloem

50 gram pistache noten gehakt

50 gram suiker

snufje zout

 

 

 

Voor de mascarpone crème

 

125 ml slagroom

1 eetlepel suiker

125 gram mascarpone

1/2 zakje slagroom versteviger

 

Bereidingswijze

 

 

Schil de peren in z’n geheel, laat de steeltjes zitten. Breng de witte wijn met het water, het citroensap, de suiker, het kaneelstokje, en het opengesneden vanillestokje  aan de kook. Laat alles 1 minuut doorkoken en doe vervolgens de peren erbij. Breng het vocht tegen de kook aan en dek het oppervlak af met een deksel schuin op de pan.

 

Laat de peren zo op laag vuur 30 tot 40 minuten pocheren. Controleer de peren regelmatig, ze moeten niet te zacht worden. Haal de peren uit de pan. Eventueel kan je nog wat van het vocht verder inkoken tot een siroop en bij het dessert serveren.

 

Doe alle ingrediënten voor de kruimels in een kom en maak er met je vingers een kruimelig deeg van. Laat de kruimels afgedekt minimaal een half uur rusten in de koelkast.

 

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de deegkruimels op de bakplaat en bak ze in 10-11 minuten goudbruin en gaar. Goed in de gaten houden, verbranden snel!Haal uit de oven en laat ze op het bakblik goed afkoelen.

Let op......De pistachekruimels zullen tijdens het afkoelen pas echt knapperig worden! Laat ze eerst afkoelen. En dan met je handen lekkere kruimels van maken.

 

Klop voor de mascarponecrème de slagroom stijf met de slagroom versteviger en suiker. Voeg de mascarpone toe en klop dit kort mee tot een romige crème.

 

Zet de mascarpone crème tot gebruik in de koelkast. De afgekoelde crumble in een potje met deksel. En serveer de peertjes naar keuze warm of koud.