zuurkool ovenschotel met gehakt en rozijnen

Dit recept heb ik een aantal jaar geleden bedacht. Omdat man lief niet van zuurkool hield, en Niels niet van stamppot. Ik zelf vind zuurkool af en toe wel eens lekker. Dus bedacht een variant op de gewone zuurkool stamp, in de hoop dat ze dit wel zouden lusten. En voila, dat is gelukt. Omdat de zuurkool wordt gekookt in pure appelsap wordt hij wat zachter van smaak. En het gehakt met de paprika geeft het toch wat pit. Zelf gemaakte aardappel puree, vinden wij hier sowieso een feestje.

Ingrediënten

aardappel puree gemaakt van aardappelen, melk, boter, zout-peper-nootmuskaat
1 pakje naturel zuurkool
rozijnen
appelsap
500 gram half om gehakt
1 rode paprika in fijne blokjes gesneden
1 ui

1 zakje gehakt kruidenmix paprika
vloeibare margarine
paneermeel

Bereidingswijze

 

Maak een verse aardappel puree.
Bak het gehakt rul in een koekenpan in wat vloeibare margarine met een zakje gehakt kruidenmix paprika. Voeg dan de in blokjes gesneden paprika en gesnipperde ui toe.
Kook de zuurkool 15 minuten in appelsap, giet af en laat even uitlekken. Wel de rozijnen in wat appelsap, giet ze daarna af, en dep ze droog.
Doe eerst een laag van het gehakt in een ovenschaal. ( ik gebruik één persoon ovenschaaltjes, maar een grote kan ook prima natuurlijk )
Doe dan een laagje zuurkool. Dan wat rozijnen, en daarop een laag aardappel puree. Bestrooi met paneermeel, en doe er wat vloeibare of klontjes margarine op, voor een mooi bruin korstje.
20 a 25 minuten in een voorverwarmde oven van 250 graden. Eet smakelijk.