Foccacia brood met verschillende toppings

 

Ingrediënten voor 1 brood
Deeg


300 gr bloem
7 gr gist
3 gr zout
175 ml lauw water
2 el olie

 

Keuze vullingen

 

Rode ui

Geraspte kaas

olijven

Zongedroogde tomaatjes

Rozemarijn ( vers of gedroogd )

Pesto

Vers gemalen zout

Italiaanse kruiden

 

Bereidingswijze

 

Doe de bloem in de kom en voeg het zout en het gist los van elkaar toe. Het mag elkaar niet raken want door het zout neemt de werking van de gist af.

 

Voeg het water toe en 2 el olijfolie en kneed er een soepel deeg van.

Je moet het deeg ongeveer 10 minuten kneden. Je zult merken dat de structuur soepeler wordt.

 

Leg het deeg in een ingevette kom en draai het even rond zodat alle zijdes met olie bedekt zijn.

Dek de kom af met wat huishoudfolie of een natte theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

 

Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.

Druk het deeg uit over de bakplaat totdat er een rechthoekige lap ontstaat van ongeveer 2 cm dik ontstaat.

 

Strooi wat zeezout over het brood. En ook wat Italiaanse kruiden. Ik gebruik altijd de Italiaanse kruiden uit een molentje van jumbo, is heel erg lekker.

 

Verdeel de toppings over de foccacia. Je kunt ook voor één topping kiezen. Besprenkel het met een beetje olijfolie.

 

Laat het foccacia brood nog eens 20 minuten rijzen onder vershoud folie.

 

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Bak de foccacia in ongeveer 20 minuten af in de voorverwarmde oven.

 

Laat heel even afkoelen, en smullen maar.