Brabantse worstenbroodjes 8 stuks

 

Benodigdheden

 

250 gram bloem

1/2 theelepel zout

70 gram roomboter

10 gram witte basterdsuiker

1 zakje gist

125 ml melk

 

500 gram half om gehakt

paneermeel

2 eieren ( 1 voor door gehakt, 1 voor af te strijken )

zout/peper/nootmuskaat

gehakt kruiden

 

Bereidingswijze

 

Deeg


Maak een hoop van de bloem op je aanrecht, en vorm er een kuil in. Bestrooi de bloem met het zout. Verwarm de melk tot deze handwarm is. Giet de melk in de kuil. Voeg de boter en suiker toe. Voeg de gist toe en meng met je vingers de gist door de melk tot een papje. Meng steeds een beetje bloem bij de natte massa totdat het een kneedbaar en egaal deeg is. Het is belangrijk dat het deeg minimaal 5 minuten goed door gekneed wordt. Verdeel het deeg in 8 bolletjes. Maak kleine balletjes en laat deze afgedekt onder een laag plastic folie circa 10 minuten rusten.

Vulling


Meng het gehakt met het ei en paneermeel. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaatpoeder. Voeg naar smaak ook nog wat gehakt kruiden toe. Verdeel het gehakt in 8 porties. Rol de porties tot een worst.

 

Worstenbroodjes


Rol de geruste bolletjes deeg ovaal uit. Leg in het midden de gehaktworst. Vouw de korte kantjes van het deeg over de worst, vouw vervolgens de lange zijdes over elkaar heen. Druk de naden goed aan en leg de worstenbroodjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat nu 45 minuten tot een uur rijzen onder een laag plasticfolie.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bestrijk de worstenbroodjes met het los geklopte ei en bak in 25/30 minuten goudbruin af.