Zweedse gehaktballetjes ( Ikea balletjes )

 

Zweedse gehaktballetjes. Gehaktballetjes in een roomsaus en een cranberry compote.

 

Heerlijk met bijv aardappel puree en rode kool. Of gebakken aardappeltjes/frietjes en een salade.

 

Benodigdheden

 

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Paneermeel
  • 1 theelepel mosterd ( ik gebruikte honing mosterd )
  • Worcestersaus
  • 1 ei
  • Zout en peper uit de molen
  • Bosje vers peterselie, fijngehakt ( De helft door het gehakt, helft door de saus )
  • Snuifje piment (Heb je geen piment, gebruik dan nootmuskaat en kaneel, maar echt maar een beetje)
  • 300 ml runderbouillon
  • flinke eetlepel boter
  • flinke eetlepel bloem
  • Kneepje honing
  • scheutje kookroom

Bereidingswijze

 

Meng in een kom het gehakt met de ui, knoflook, paneermeel, ei, mosterd, scheutje worcestersaus, zout en peper, helft van de peterselie, snuifje piment.Draai er balletjes van. Doe in een pan een scheutje olijfolie en wat boter. En bak de balletjes mooi bruin en gaar. Haal dan de balletjes uit de pan, en doe ze alvast in een ovenschaal. Zitten er veel aanbaksels in de pan, schep dan de grove aanbaksels eruit.

 

Voeg dan een flinke eetlepel boter, of als je vloeibare margarine gebruikt is dat natuurlijk ook goed, toe aan het bakvet. Dan de bloem. En laat de bloem even een minuutje garen, door te blijven roeren. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe, tot je een mooie saus hebt. ( Wil je extra saus, neem dan de hoeveelheden van de boter/bloem en bouillon dubbel) Als de saus mooi van dikte is, voeg je een kneepje honing, scheutje kookroom en de rest van de gehakte peterselie toe. Proef de saus, en maak zo nodig verder op smaak. Doe de balletjes in een ovenschaal, giet de saus erover heen, en dek de schaal goed af met aluminium folie. En zet deze nog een minuutje of 20 in een voorverwarmde oven van 200 graden. Serveer met cranberry compote.