Kip tikka massala
Kip tikka massala is een Indiaas gerecht bestaande uit malse stukjes kipfilet in een licht pittige garam masala-yoghurt saus. Jaren terug, maakte ik dit soort gerechten met de bekende maaltijd pakketten. Kip erbij, een groentepakket en klaar. Man lief vond dit nooit lekker. “Al die gerechten smaken hetzelfde”. En eigenlijk, is het super eenvoudig het gewoon zelf te maken. Als je de juiste kruiden en specerijen maar in huis hebt. Dus van lieverlee ben ik mijn kruiden assortiment gaan uitbreiden. En wat is het lekker, om dit soort gerechten zonder de bekende en uiteraard niks mis mee pakketten te maken. Dan wil je eigenlijk gewoon niet anders meer. Zoveel meer smaak. Dus zou ik zeggen......maaltijdpakketten eruit....specerijen en kruiden erin!!
 
Benodigdheden
600 g kipfilet
Olijfolie
1 grote rode ui, gepeld en gesnipperd
1 rode paprika
3 tenen knoflook, fijngehakt
Stukje gember (2,5 cm), geschild en geraspt
1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
3 theelepels garam masala (Indiaas specerijenmengsel)
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel kurkuma
2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels tomatenpuree
400 ml gezeefde tomaten
6 el volle yoghurt
2 el fijngehakte koriander
Zout en peper uit de molen
 
Bereidingswijze
Laat de kip op kamertemperatuur komen. Verhit een hapjespan of kookpan met wat olie en fruit de ui, knoflook, gember en rode peper, totdat de ui zacht is.
Voeg dan de specerijen, tomatenpuree en suiker toe en bak kort even verder. Breng goed op smaak met zout en peper.
Voeg tot slot de gezeefde tomaten toe en laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen. Proef de saus en breng indien nodig nogmaals op smaak met zout en peper of wat bruine suiker. Zet deze pan even opzij.
Pak een nieuwe pan,  verwarm de pan op hoog vuur met wat olie. Bak de kip rondom licht goudbruin en breng op smaak met zout en peper. Bak ook de in stukjes gesneden rode paprika mee. Voeg de saus aan de kip toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen  totdat de saus iets is ingedikt en de kip gaar is.
Roer de laatste 5 minuten van de kooktijd de yoghurt en de helft van de koriander door de saus en warm nog even mee (niet meer laten koken).
Bestrooi de kip tikka masala vlak voor serveren met de overige koriander en serveer met geurige pandan, of basmatirijst.