Boeuf bourgignon

 

Vandaag heeft man lief een heerlijke boeuf bourguignon gemaakt, het was echt heerlijk. Hier het recept.

Ingredienten

 

1kg riblappen
2 grote uien
1 grote winterpeen of 250 gram wortelen of parijse worteltjes
3 tenen knoflook
750 ml rode wijn
200 gram gerookte spekjes
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
70 gram tomaten puree
30 gram peterselie
1 bakje champignons
320 gram zilveruitjes ( potje )
Allesbinder
Zout/peper
Vloeibare margarine


Bereidingswijze

 


Snijd de riblappen in stukjes, snijd de wortel, ui en knoflook. Meng de stukken vlees, ui, knoflook en wortel in een schaal en schenk de wijn erover. Laat dit 2 uur marineren in de koelkast.
Haal 30 min voor gebruik uit de koelkast. Laat even op temperatuur komen. Dep dan de stukjes vlees droog met keukenpapier.
Bak de spekblokjes in een grote braadpan aan, in beetje vloeibare boter. Schep uit de pan. Voeg weer een klein beetje vloeibare margarine toe en bak het vlees goudbruin, bestrooi eerst met peper/zout.Schep uit de pan.
Haal de groente uit de marinade, en bak zachtjes 5 minuten. Bak dan de tomaten puree 1 minuut mee.
Voeg vlees, spek en marinade toe, en breng zachtjes aan de kook.
Bind de tijm, laurierblaadjes, en de helft van de peterselie aan elkaar dmv een stukje kook touw. Voeg dit bouquet toe aan het vlees. Laat nu 2.5 uur zachtjes stoven met deksel op de pan. Staat het vlees niet onder, voeg dan wat water toe.
Snijd dan de champignons in vieren en voeg ze toe. Laat de zilver uitjes uitlekken en voeg ook toe. Laat het geheel nog 30 minuten sudderen.
Eventueel nog wat verder op smaak maken met peper/zout.
Voeg dan allesbinder toe, zodat de saus mooi bind. Ongeveer 3 a 4 volle eetlepels. Bestrooi op het bord met gehakte peterselie.
Serveer met aardappelpuree, en eventueel groente naar keuze. Smakelijk.