Babi pangang 2 personen ( Wil je voor 4 a 5 pers, doe dan gewoon alle ingrediënten dubbel )

Dit gerecht heeft mijn man voor ons gemaakt een tijdje geleden. En onze zoon zei, dat hij deze lekkerder vond dan van de chinees, het is best wat werk, maar beslist de moeite waard.

 

Benodigdheden

Pan met zonnebloemolie ( 1 fles ) en schuimspaan
Keukenpapier
Nasi of rijst
Atjar tjampoer

Voor het koken van de schouderkarbonades,
4 schouderkarbonades
4 dl water
2 tenen knoflook in vieren gesneden
2 theelepels sambal
2 theelepels zout
3 eetlepels ketjap manis
4 eetlepels rijstwijn
3 volle theelepels bruine suiker
Halve ster anijs

Benodigdheden voor de saus,
3 dl gezeefd kookvocht
8 eetlepels tomaten ketchup
Halve eetlepel azijn
2 volle eetlepel bruine suiker
1 theelepel Djahé
2 volle eetlepels maizena

Voorbereiden ( 1 dag van te voren!! )
Neem een kookpan, en leg de vier schouderkarbonades erin. Voeg 4 dl water en de rest van de benodigdheden voor het koken van de karbonades. ( Zie hierboven )Kook de karbonades in 45 min zachtjes gaar. Trekken ze krom, even uit de pan halen en wat insnijden. Keer halverwege de karbonades, en controleer of ze onder staan. Voeg anders gewoon wat water toe, tot ze net onder staan. Zet, als de kooktijd om is, de hittebron uit, en laat de karbonades met de deksel op de pan, in het kookvocht afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, doe het dan met vocht in een schaal, dek af met plastic folie en zet in de koelkast tot de volgende dag.

Volgende dag, het bereiden.
Laat de atjar in een zeef uitlekken. Schep het vet van het kookvocht van de karbonades af met een schuimspaan en droog ze af met keukenpapier. Doe dit zorgvuldig. Snijd de botten uit de karbonades en gooi ze weg. Snijd het vlees in repen.

Maak nu eerst de saus.
Zeef het kookvocht van de karbonades. En meet 3 dl af. Heb je te weinig, gewoon aanvullen met water. Doe het kookvocht met alle benodigdheden voor de saus ( alleen niet de maizena !! ) ( zie hierboven ) in een steelpan of kleine kookpan. Breng de saus al roerend aan de kook, draai laag. Meng twee volle eetlepels maïzena met wat koud water, en roer tot een glad papje. Voeg beetje bij beetje de maïzena toe, aan de saus en blijf goed roeren. Stop met toevoegen als je de juiste saus dikte hebt. Het kan zijn, dat je niet alle maïzena nodig hebt. Laat de saus nog een minuutje of twee zachtjes pruttelen. Voeg eventueel nog wat bruine suiker toe, als je de saus nog wat zoeter wil. Zet hem daarna even van het vuur.

Ga nu het vlees frituren, in een pan met zonnebloemolie. Wij hebben een zwarte braadpan gebruikt. Beetje bij beetje, tot het krokant is. Hoeft maar even, het vlees is immers al gaar. Ongeveer halve a 1 minuut. Niet te lang, dan wordt het vlees taai. ( Leg even op een bord met keukenpapier ) Ben je bijna klaar met je vlees frituren, zet dan de saus nog even op het vuur, om warm te worden.

Neem een serveer schaal, leg eerst een laag atjar erop, dan het gefrituurde vlees en daarna de saus.
Serveer met nasi of rijst.

Smakelijk.