Recept Mayonaise 1 klein potje

Zelf mayonaise maken. Maar waarom doe ik dit eigenlijk niet vaker?? Het is zo gebeurd, en veel gezonder. Weet je hoeveel suiker er in een pot supermarkt mayo zit, om nog maar te zwijgen over alle E nummers!!

De basis van mayonaise wordt gevormd door plantaardige olie, ongeveer 70%. Dit hoofdingrediënt speelt een belangrijke rol voor de prijs van een pot mayonaise. Fabrikanten kiezen daarom voor het relatief goedkope en smaakloze raapzaadolie, ook wel raapolie genoemd. Raapolie bevat de schadelijke stof ‘erucazuur’.

Bij langdurig gebruikt is bewezen dat erucazuur een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van hart en vaat ziekte.

Deze mogelijke gevaren zijn een reden om te kiezen voor een ander soort olie. Ik kies in dit geval voor een gedeelte olijfolie , bevat naast de grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren ook vitamines, mineralen en antioxidanten. Olijfolie geeft de mayonaise ook een eigen smaak. Vind je dit niet lekker, dan kan je beter kiezen voor een meer neutrale zonnebloemolie.

Potten fabrieksmayonaise uit de supermarkt bevatten ook allemaal suiker!! Samen met het zout en de specerijen moeten ze de mayonaise ‘smaak’ geven. Hoeft niet in zelf gemaakte mayo, winst dus.

E-270, E-412, E-415, E202, E160, E385. Onder de noemer verdikkingsmiddelen, stabilisatoren, conserveermiddelen en kleurstoffen. Volgens de EU allemaal goedgekeurde hulpstoffen. Ze zijn nodig om de pot mayonaise zo lang mogelijk goed te houden. Al deze stoffen zijn niet nodig als je zelf je mayonaise maakt. De mayonaise die je zelf maakt kan je daarom ook niet langer dan drie dagen in de koelkast bewaren.

Het blijft natuurlijk een calorie rijke saus, die je moet beperken tot af en toe, maar maak je het zelf, is het in ieder geval beter.

Je kan dus verschillende soorten olie gebruiken, ook kan je met de mosterd variëren. Probeer dat gewoon uit. Ik had vandaag geen verse citroenen meer in huis, dus heb gebruik gemaakt van een flesje citroen sap. Hij lukte meteen, dus straks een eigen gemaakte verse mayonaise bij de frietjes. Soms moet dat kunnen.

2 ei dooiers
2 flinke theelepels mosterd
300 ml olie ( ik gebruikte vandaag 150 ml zonnebloem olie, en 150 ml olijf olie. Je mayonaise wordt dan wel wat voller, en steviger van smaak. Wil je een "gewone" mayo, gebruik dan bijv zonnebloem olie)
citroen sap
azijn
zout/peper

Doe de eidooiers met de mosterd in de kom, klop ze met een schone garde door elkaar en druppel er vervolgens, al kloppend, de olie bij. Het druppelen mag geleidelijk overgaan in een dun straaltje.

Klop dit stevig, tot je een mooie mayoniase hebt. Ga deze dan op smaak brengen met azijn, citroen sap en zout. Ook een klein snufje zwarte peper mag. Begin met kleine beetjes.

Ga op je gevoel af en blijf proeven, aanpassen, proeven, en aanpassen tot hij perfect op smaak is. Zet de mayonaise in de koelkast. Deze kan je maar drie dagen bewaren!!!

Geniet ervan.